sâmbătă, 27 martie 2010

Pelerinaj de Florii

Astazi am participat, cu mic, cu mare, la Pelerinajul tradiţional de Florii. În anul acesta pelerinajul a început de la biserica "Sf. Vineri" unde s-a savârsit şi slujba Vecerniei. S-au sfinţit ramurile de răchită şi salcie după care toţi preoţii şi credincioşii au pornit cu flori şi cu stalpari în mâini (ca odinioară mulţimile care l-au întâmpinat pe Domnul Iisus în Ierusalim) spre Bisericuţa din lemn.
Au participat 24 de preoţi de la parohiile din oraşul Dorohoi şi din imprejurimi şi credincioşi din orasul Dorohoi. După ce toţi au ajuns in curtea bisericii "Naşterea Maicii Domnului" s-a citit Acatistul din Sâmbăta lui Lazar. La sfârşit, Pr. Protopop Stelian Ciurciun a ţinut un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia acestui pelerinaj arătând că această procesiune are menirea de a aduce pe calea către Iisus şi pe cei care nu au participat activ, ci doar au privit de pe margine acest drum simbolic.
Puteţi vedea aici câteva fotografii de la pelerinaj:
http://picasaweb.google.com/parohiasatunou/Pelerinaj#slideshow

joi, 25 martie 2010

A treia conferinţă din Postul Mare:
"Iubire şi libertate"

Un pictor a zugrăvit un tablou cu Iisus bătând la uşă. Într-o zi, a venit la el un prieten. Acesta, văzând tabloul, îi zice:

- Este foarte frumos tabloul, însă ai uitat ceva. Observ că de la uşa unde bate Iisus lipseşte zăvorul.

- Pictorul i-a răspuns: Ai dreptate, însă aşa trebuie să fie. Uşa la care bate Iisus este fără zăvor pe dinafară, pentru că este închisă pe dinăuntru. Iisus bate la uşă şi aşteaptă să fie invitat. El nu forţează uşa. El bate o dată şi, dacă nu i se deschide, bate a doua oară şi mai tare şi, dacă nici atunci nu I se deschide, bate a treia oară şi cu mai multă putere.

Iubirea lui Dumnezeu este cea care trebuie să ne determine să-L primim pe Iisus.
Grigorie Comşa, "O mie de pilde"

Saptămâna aceasta a avut loc a-III-a conferinţa cu titlul "Iubire şi Libertate" fiind invitat Protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier pe probleme de învăţământ şi tineret al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Cei care nu au avut ocazia să fie prezenţi la conferinţă, o pot asculta dând un clic pe link-urile de mai jos.

Ne cerem scuze pentru calitatea mai slabă a sunetului
.



Asculta mai multe audio Evenimente



Asculta mai multe audio Evenimente



Asculta mai multe audio Evenimente


vineri, 19 martie 2010

A doua conferinţă din Postul Mare:
"Despre iubire si sensurile ei"



În cadrul ciclului de conferinţe din Postul mare, ieri seara a avut loc a-II-a conferinţă la care a fost invitat Pr. Cojocaru Vasile din Bucecea, fost profesor de logică, economie şi psihologie la seminarul teologic din Dorohoi. De aceea tema prezentată de sfinţia sa este abordată şi din punct de vedere psihologic şi filozofic, lucru care a captat atenţia tinerilor liceeni pezenţi.


Asculta mai multe audio Evenimente


Asculta mai multe audio Evenimente


Asculta mai multe audio Evenimente


Asculta mai multe audio Evenimente

În pauza conferinţei, cei prezenţi au putut asculta un scurt program de muzică corală interpretat de corul "Ecclesia" al preotilor din protopopiatul Dorohoi cu cântări specifice Postului mare.


Asculta mai multe audio Evenimente


Asculta mai multe audio Evenimente
video concert aici:

joi, 11 martie 2010

Conferinţe în Postul Mare

Iata ca am ajuns cu ajutorul lui Dumnezeu sa organizam a-III-a sesiune de conferinte in Protopopiatul Dorohoi . Anul acesta am inceput printr-o conferinta tinuta de Pr. Iulian Negru director executiv al fundatiei "Solidaritate si Speranta" a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
Tema de astazi a fost despre betia ca patima si drog, dar si despre "betia cea binecuvantata" adica betia dupa Dumnezeu dupa Duhul Sfant.
Puteti asculta mai jos Conferinta Pr.Iulian Negru. Deasemenea puteti gsi mai multe detalii despre asociatia la care "Solidaritate si Speranta " pe acest site http://www.fundatia.mmb.ro/index.php
Partea 1


Asculta mai multe audio Evenimente

Partea 2


Asculta mai multe audio Evenimente

Partea 3


Asculta mai multe audio Evenimente

Partea 4


Asculta mai multe audio Evenimente

Cei care au participat la conferinta au primit si cate un pliant carticica care te invata sa spui NU drogurilor.


De asemenea, la sfarsitul conferintei, ei au putut cumpara cartea "Pasii transformarii" scrisa Pr. Meletios Webber.



vineri, 5 martie 2010

Ziarul "Slova creştină" (anul I, nr. 1)

Încă de anul trecut a apărut ziarul "Slova creştină". Acesta este ziarul oficial al Protopopiatului Dorohoi şi el îşi propune să reînnoiască viaţa spirituală a credincioșilor din acest protopopiat.
Apare lunar și a ajuns în acest moment la nr.14, anul 2.
Articolele sunt scrise de preoți din protopopiatul nostru, structura ziarului urmărind trei direcții principale: teologia practică, teologia istorică și teologia sistematică. De asemenea, o pagină este alocată tinerilor.
Mai trebuie menționat faptul că ziarul a aparut la iniţiativa preoţilor: Pr. Apetrei Ioan, Pr. Şoptică Ciprian, Pr. Ţigănescu Mihai şi Pr. Foca Claudiu.
Pentru început am postat pe blog primul număr, urmând ca, pe parcurs, să postez și celelalte apariții.
pag01
pagina2
pagina3
pagina4
pagina5
pagina6
pagina7
pagina8