miercuri, 29 august 2012
O noua famile
Duminica 26 august am oficiat Sfanta Taina a cununiei a domnului Varzar Catalin Marian cu domnisoara Axinte Monica Alina. Cei doi miri au fost condusi in fata altarului de nasii lor Moscalu Florin si Anca. Felicitam tanara familie si deasemenea pe parintii care i-au nascut si i-au cresctu si le dorim viata curata si nastere de prunci.
Rezultatele preliminare ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor - 2011 în judeţul Botoşani
Biserica din Satu Nou are o noua infatisare
Astazi 25 august am montat gradul de la biserica partea de la strada pricipala. Acest lucru a schimbat total aspectul bisericii. Multumim doamnei Mariana Mirauta care impreuna cu familia sa a donat suma necesara constructiei acestui gard.
Prozelitismul "fratilor din Toflea" a ajuns iar la Dorohoi
Sectele creaza si o mare primejdie pentru unitatea etnic-nationala a poporului roman, deoarece toate sectele din tara noastra au venit din alte tari si au mare simpatie cu tarile de unde s-au nascut si au venit la noi. Inima lor nu este in tara noastra, nici nu tin la fiinta nationala a poporului roman, ci se silesc pe cat pot sa slabeasca unitatea de credinta si unitatea nationala a romanilor pentru a ne domina. Numai acela este un adevarat crestin si cetatean roman care tine cu tarie la credinta ortodoxa apostolica a neamului in care s-a nascut, credinta pe care o avem de aproape doua mii de ani si in care s-a format poporul roman si crestin din cele mai stravechi timpuri.
Ne trebuie mai multa catehizare ortodoxa, carti de popularizare a credintei strabune si slujbe misionare cu ierarhi si preoti mai multi in toate bisericile ortodoxe, dar mai ales in cele lovite de secte. Ne trebuie si calugari misionari prin manastiri, ca sa colaboreze cu preotii de mir si sa faca impreuna misiune in parohiile cu grupari sectare. Credinciosii asculta cu multa incredere de duhovnicii si preotii calugari din manastiri. Duminica ar trebui sa se faca slujbe misionare, cu predici de catehizare cel mai bine dupa amiaza la Vecernie.
Prima Cununie
Astăzi 18.08.2012 am săvârșit prima Taina a Cununiei în biserica cea nouă . Tinerii Ionuț și Simona-Andreea Ioniță au jurat in fața sfântului altar cu mâna pe Sf. Evanghelie și pe Sf. Cruce că vor păzi legătura dragostei curată neîntreruptă și fără de prihană și că nu se vor abate de la datoriile lor. Au asistat ca nași fam. Ionescu Stelian și Mihaela. La sfârșit tinerii au primit din partea părintelui certificatul de Căsătorie religioasă.
Primul Botez
Astăzi 18.08.2012 am săvârșit primul Botez în biserica cea nouă. Cea care a devenit de astăzi membră a parohiei noastre a primit numele de Ioana Ariana. Felicităm familia Cătălin și Mihaela Zvorișteanu care au dat viață acestui prunc și pe nașii care au încreștinat-o.
Cum vindecãm neînțelegerile dintre soți?
Ce trebuie sa faceti daca cineva din familia dvs. a cazut in capcana ereticilor
luni, 27 august 2012
Ajutati-o pe Nicoleta sa vada !
Leontina Nicoleta Călin, din comuna Orodel, judeţul Dolj, suferă de retinopatie de prematuritate gradul V (cinci), o boală care i-a răpit lumina ochilor. Potrivit medicilor, singura şansă de vindecare este intervenţia chirurgicală într-o clinică americană, pentru care familia fetei trebuie să plătească peste 30.000 de dolari. Costurile operaţiei depăşesc posibilităţile financiare ale modestei familii Călin, dar fiecare bănuţ primit din partea oamenilor sufletişti le poate vindeca singurul copil.
Leontina nu ştie ce înseamnă lumina. Nici din ce culori e plăsmuită lumea înconjurătoare. Şi ce este mai trist, nici chipurile părinţilor nu le cunoaşte. Aşa s-a născut - prematur, la 7 luni, cu grave deficienţe de vedere.
În prezent, fetiţa studiază la Liceul pentru elevi cu deficienţe de vedere din Buzău, departe de satul ei natal şi de părinţi şi cu toate acestea a terminat clasa întâi cu coroniţă. "Am fost foarte mândri de ea, pentru că ne-a adus acasă o colecţie frumoasă de diplome. Timpul petrecut departe de noi a afectat-o foarte mult şi de fiecare dată când vorbeam cu ea la telefon plângea şi ne întreba de ce trebuie să fie aşa departe de noi. Sperăm ca în curând să reuşim s-o operăm şi să o avem aproape de noi", spune Mariana Violeta Călin, mama fetei.
Prima operaţie, fără reuşită
Necazul a început din primele luni de viaţă. "Când fetiţa a împlinit şase luni, am văzut că ceva nu este în regulă cu ea. I-am făcut primul control la spitalul din Craiova. Ni s-a spus că are dezlipire de retină, adică retinopatie de prematuritate gradul V (cinci). Aici nu ne-au dat nici o speranţă de vindecare, au spus să mergem cu ea mai departe, la alt spital", povesteşte mama copilei, care nu are odihnă până nu-şi vede puiul cu ochişorii sănătoşi.
Pe 26 iulie 2004, în urma unui control medical făcut în Bucureşti, părinţii au primit asigurări că Leontina are şanse de vindecare. Medicii le-au dat încrederea de a lupta şi le-au recomandat o operaţie în Belgia. "Suma cerută de medicii de la clinica belgiană era de 6.000 de euro. Dumnezeu ne-a ajutat şi am strâns banii, cu ajutorul unor oameni cu suflet. Am mers cu fetiţa şi am operat-o. După operaţie, mergeam la control, aşa cum ne-au cerut doctorii din Belgia, la Spitalul de Oftalmologie din Bucureşti. Un an şi câteva luni a fost bine, dar la ultimul control ne-au spus că nu i s-a lipit în totalitate retina şi că nu şi-a recăpătat vederea. Am întrebat ce se mai poate face pentru ea şi ne-au zis că în Belgia nu se mai poate face nimic", adaugă Mariana Călin.
"Îşi doreşte foarte mult să ne vadă pe noi, părinţii"
Zdrobiţi de durere din cauza situaţiei care părea fără ieşire, cei doi soţi, mobilizaţi de dragostea pentru fiica lor, nu au încetat să găsească o soluţie pentru sănătatea ei. Mama Leontinei mărturiseşte: "Am încercat şi în altă parte şi am aflat că această operaţie de care are mare nevoie Leo se poate face la o clinică din America. Am trimis actele şi am luat legătura cu dr. William Beautmont din Detroit, care ne-a confirmat că poate efectua operaţia şi costul la ambii ochi este de peste 30.000 de dolari. Orice am face este cu mult peste puterile noastre. Încercăm. Trăim cu această speranţă şi încredere în Bunul Dumnezeu pentru fetiţa noastră, care este şi singurul copil pe care îl avem. Am mers şi am bătut la toate uşile, am dat anunţuri umanitare în presă, la diferite emisiuni, la nenumărate fundaţii, dar nu a fost de-ajuns. Poate cu ajutorul dumneavoastră putem strânge măcar jumătate din sumă, ca să poată vedea şi ea măcar cu un ochişor, pentru că îşi doreşte foarte mult să ne vadă pe noi, părinţii".
Conturi pentru donaţii
Pentru toţi cei care cred că nici un copil nu trebuie lăsat în întuneric, o pot ajuta pe Leonida Nicoleta donând în următoarele conturi deschise pe numele tatălui ei, Călin Ion:
Cont BCR Euro: RO 13RNCB0134041511570004
Cont BCR RON: RO 40RNCB0134041511570003
sursa:Ziarul Lumina.ro
detalii aici : http://leontinanicoleta.blogspot.ro/
sâmbătă, 25 august 2012
Predica Patriarhului României la Duminica a XII-a după Rusalii (2011)
marți, 14 august 2012
duminică, 12 august 2012
Prima Liturghie
Acatistul de multumire "Slava lui Dumnezeu pentru toate"
Asculta mai multe audio diverse
marți, 7 august 2012
duminică, 5 august 2012
Rugăciuni pentru ploaie
sâmbătă, 4 august 2012
Rugaciune pentru ploaie
joi, 2 august 2012
Canon de rugaciune pentru ploaie
„Să ne unim cu toţii în rugăciune, ca mila lui Dumnezeu să se revese peste noi”
De săptămâni bune trăim încercarea grea a secetei şi a arşiţei. Uscăciunea se întinde tot mai mult, punând în pericol recoltele, ceea ce va aduce după sine foamete, lipsuri şi strâmtorare.
Dacă cel fără de credinţă vede în această stare numai un capriciu al naturii, omul credincios înţelege că, dincolo de fenomenele naturale, este mâna lui Dumnezeu, voinţa Lui. În mod firesc, ne întrebăm: „de ce aceasta?” Răspunsul îl aflăm la profetul Isaia, care transmite cuvântul Domnului poporului ales de atunci: Pământul va fi pustiit (...) Pământul este în chin şi sleit, lumea tânjeşte şi se istoveşte, cerul împreună cu pământul vor pieri. Pământul este pângărit sub locuitorii lui, căci ei au călcat legea, au înfrânt orânduiala şi legământul stricatu-l-au pe veci. Pentru aceasta, blestemul mistuie pământul şi locuitorii îndură pedeapsa lor; drept aceea cei ce locuiesc pe pământ sunt mistuiţi, iar oamenii rămaşi sunt puţini la număr! Via tânjeşte, viţele sale sunt firave, cei cu inima veselă suspină (Isaia 24, 3-7). Ca şi în vremea aceea, şi acum îndepărtarea omului de Dumnezeu, o viaţă dusă în păcate şi fărădelegi atrag mustrarea lui Dumnezeu, care, iată, acum se manifestă prin secetă şi arşiţă.
Să înţelegem, aşadar, sensul acestei mustrări şi să ne întoarcem la Dumnezeu cu toată inima, prin pocăinţă adevărată, prin părăsirea păcatelor şi fărădelegilor şi prin înnoirea vieţii. Să ne unim cu toţii în rugăciune – ierarhi, preoţi, monahi, monahii şi credincioşi – pentru a cere ca mila lui Dumnezeu să se revese peste noi, peste animale şi peste pământ.
Pentru aceasta, adresez părintesc îndemn sfinţiţilor slujitori ai sfintelor altare ca duminică, 5 august 2012, să săvârşească, împreună cu poporul cel dreptcredincios, rugăciuni stăruitoare pentru ploaie, astfel:
- la Ectenia Mare şi Ectenia întreită de la Utrenie şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie să fie inserate cererile speciale din Liturghier „La vreme de neplouare şi foamete” (Liturghier, ediţia 2000, p. 391-396; Liturghier, ediţia 2012, p. 439-442);
- la Canonul obişnuit de la Utrenie să se adauge şi „Canonul de rugăciune către Domnul Iisus Hristos, la vreme de secetă” (Molitfelnic, ediţia 2006: p. 435-442); Canonul va fi repetat şi la Chinonic, în timpul împărtăşirii;
- la Proscomidie se va scoate părticică şi se va rosti rugăciunea prevăzută în Liturghier pentru „vremuri de neplouare şi foamete” (Liturghier, ediţia 2000, p. 390-391; Liturghier, ediţia 2012, p. 438-439);
- După săvârşirea Sfintei Liturghii, preotul şi poporul vor ieşi la câmp, unde se va săvârşi „Rânduiala slujbei ce se face la vreme de secetă sau neplouare”, cuprinsă înMolitfelnic (în ediţia 2006, la p. 433-458). La oraşe, acolo unde nu este posibilă deplasarea la câmp, slujba va fi săvârşită în curtea bisericii.
Dumnezeu să caute cu milostivire spre rugăciunile noastre şi să ne dăruiască ploi liniştite şi aducătoare de roade pe pământ, să ne întărească spre a dobândi duhul pocăinţei celei adevărate pentru a deveni, cu adevărat, fii iubiţi ai Săi.
Al vostru frate şi părinte împreună slujitor şi rugător către Hristos Iisus, Domnul nostru
Teofan,
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
sursa : doxologia.ro
miercuri, 1 august 2012
În acest sfârșit de săptămână Seminarul Teologic Dorohoi își serbează hramul de vară
Ca in fiecare an la sarbatoarea Sf. Ioan Iacob in data de 5 august, Seminarul Teologic din Dorohoi isi serbeaza hramul de vara.
Programul manifestarilor este urmatorul:
Vineri 03.08.2012
- orele 13.00 - la sediul din strada Postei nr.14, corpul nou de scoala ( in spatele internatului) - sesiune de comunicari privind viata si activitatea culturala a Sfantului Ioan Iacob, viata de calugar, dorul de Tara, invataturi si cugetari, poeziile Sfantului;
- vizionarea unui scurt documentar despre locurile natale si locurile de sihastrie- Hozeva, Tara Sfanta;
- orele 15.00 - pelerinaj la casa memoriala si mormantul bunicii Sfantului- Crainiceni-Horodistea;
- orele 19.00 - sosirea Sf. Moaste de la Constanta ( Sf. Epictet si Astion, Sf.M.Mc. Pantelimon, Sf. Zotic, Atalos, Camasie si Filip de la Niculitel s.a), insotite de o delegatie a Arhiepiscopiei Tomisului;
- orele 20.00 - slujba Tainei Sf. Maslu in sobor de preoti, Vecernia, Utrenia si Sf. Liturghie (priveghere de noapte pana la orele 2-2,30);
Sambata 04.08.2012
- ora 8.30 - Slujba Ceasurilor si Acatist;
- orele 17.00 - Vecernia cu Litie.
Duminica 05.08.2012
- ora 7.30 - Utrenia;
- ora 9.15- Sfanta Liturghie+ Concert al corului "HARIS";
- orele 11.45 - agapa festiva;
- orele 17.00- vecernie cu Litie;
Luni 06.08.2012
- ora 7.30 - Utrenia;
- ora 8.45- Acatistul;
- ora 9.30- Sfanta Liturghie;
- orele 14 - plecarea delegatiei tomitane cu Sf. Moaste.