luni, 30 noiembrie 2009

Ati auzit de Poruncile postului ?

“Chiar de la inceput, facand Dumnezeu pe om, l-a dus si l-a predat in mainile postului si ca unei mame iubitoare si ca unui dascal iscusit, i-a incredintat mantuirea lui” (Sf. Vasile cel Mare)
1. Infraneaza-te de la mancare, bautura si de la orice placere trupeasca. Posteste nu numai de bucate, ci si de pacate. Infraneaza-ti cele cinci simturi (vazul, auzul, pipaitul, gustul, mirosul) ca sa te faci partas “fecioarelor celor intelepte” din Evanghelie.“Postul adevarat este abtinerea de la orice lucru rau”. (Sf. Teodor Studitul)“Postul acela este adevarat care este prezent in toate, pe toate le curateste, pe toate le vindeca”. (Sf. Grigorie Palama)
2. Nu tine ura, vrasmasie sau invidie. Calcati pe inima, mergi si te impaca cu toata lumea si mai ales cu cei carora le-ai gresit. Iarta din toata inima ta pentru ca si Domnul Dumnezeul tau sa te ierte pe tine. Uraste pacatul si fugi de el, dar nu uri pe pacatos si nu-l dispretui, ci-l compatimeste.“Cel ce-l uraste pe fratele sau este in intuneric si umbla in intuneric si nu stie incotro se duce pentru ca intunericul a orbit ochiul lui”. (Ioan 2, 11)“Si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri” (Matei 6, 12).
3. Spovedeste-te cat mai grabnic la preotul tau duhovnic si nu-l schimba. Fa aceasta cu o zi ianinte de Sfanta Impartasanie. Marturiseste-ti toate greselile si patimile, gandurile si intentiile rele; ai grija: pacatul cel mai mare este cel care te stapaneste pe tine.“Bucurie mare se face in cer pentru un pacatos care se pocaieste” (Luca 15, 7), adica pentru cel care si-a cunoscut greselile si isi indreapta viata.“Ne-am imbolnavit prin pacat, sa ne vindecam prin pocainta. Iar pocainta fara post este neputincioasa; indreapta-te, dar, inaintea lui Dumnezeu prin post” (Sf. Vasile cel Mare).
4. Nu te certa, nu blestema, nu injura! Cei care injura se aseamana celor care au scuipat fata Domnului nostru Iisus Hristos in timpul patimirii Sale.“…Opreste-ti limba de la rau si buzele tale sa nu graiasca viclesug. Fereste-te de rau si fa bine, cauta pacea si o urmeaza pe ea” (Psalmul 33, 12-13).
5. Roaga-te cu smerenie in fiecare zi, dimineata si seara, si de cate ori poti. Roaga-te si pentru binele dusmanilor, implinind astfel porunca Domnului si El iti va da pace in suflet, bucurie si intelegere duhovniceasca.“Iubiti pe vrasmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va bleastama, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vaatama si va prigonesc, ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din Ceruri…” (Matei 5, 44-45).
6. Fa milostenie dupa puterile tale, adica ai mila de altii ca si Hristos sa aiba mila de tine. Ajuta orfanii, vaduvele, saracii, familiile nevoiase sau cu mai multi copii, fara a-i judeca pentru lipsuridle lor.“Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui!” (Matei 5, 7).
7. Intoarce la credinta pe cel cazut sau nestiutor, daruindu-i un sfat bun, o carte de zidire sufleteasca, o candela si o icoana ortodoxa. Indeamna-l la o fapta buna si vino impreuna cu el la Sfanta Spovedanie.“Cel ce a intors pe pacatos de la ratacirea caii lui, isi va mantui sufletul de moarte si va acoperi multime de pacate” (Iacob 5, 20), desigur aceasta neexcluzand implinirea si celorlalte porunci evanghelice.
8. Mergi si viziteaza un bolnav, un suferind, un infirm sau un neputincios; usureaza suferinta si vei putea sa auzi si tu la judecata chemarea Mantuitorului de a mosteni Imparatia Cerurilor, intrucat:“…Bolnav am fost si M-ati cercetat…” (Matei 25, 36-40).
9. Pomeneste si fa milostenie pentru cei repausati supa randuielile Bisericii, in semn de iubire, recunostinta si neuitare fata de ei. Milostenia ta le va ajuta lor si va imbogati sufletul tau.“… Sfant si cucernic gand a fost, ca a adus jertfa de curatie pentru cei morti, ca sa se slobozeasca de pacat” (2 Macabei 12, 46).“Caci judecata este fara mila pentru cel care n-a facut mila. Si mila biruieste in fata judecatii” (Iacob 2, 13).“Nu in zadar s-a randuit prin Apostoli, ca sa se faca inaintea infricosatelor Taine, pomenirea celor morti; ei au stiut ca de aici rezulta mare folos, mare binefacere pentru morti” (Sf. Ioan Gura de Aur).
10. Ai grija sa nu te mandresti cu postul tau si cu nimic din ceea ce faci bun, ci in fiecare zi sa-ti spui: “Sluga netrebnica sunt, pentru ca am facut ceea ce eram dator sa fac” (Luca 17, 10).
“Postul este marea arma impotriva ispitelor precum placerea este inceputul tuturor pacatelor” (Cuv. Teofilact al Bulgariei).“Esti bogat? Nu insulta postul socotindu-l nevrednic sa stea cu tine la masa!” (Sf. Vasile cel Mare).“Postul este medicament…” (Sf. Ioan Gura de Aur).“Sfintii Parinti au spus ca exista multe deosebiri intre trupuri in privinta hranei. Unul are trebuinta de putina, altul de multa hrana, pentru tidnerea puterii sale firesti, fiecare indestulandu-se dupa puterea si deprinderea lui. Caci ingreunandu-se stomacul si tulburandu-se prin aceasta mintea nu mai poate spune rugaciunea cu tarie si cu credinta” (Sf. Grigorie Sinaitul)“Daca postul a fost necesar in rai, cu atat mai mult este necesar in afara de rai. Daca a fost un medicament util inainte de rana, cu atat mai mult este util dupa rana” (Sf. Ioan Gura de Aur).
Fa din ziua impartasirii tale cu Sfantul Trup si Sange al Mantuitorului Hristos, cea mai fericita sarbatoare a vietii tale traind bucuria Invierii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu