sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Parada formaţiilor de datini şi obiceiuri din 31 decembrie la Dorohoi

In nici o alta parte a tarii repertoriul Anului Nou nu cunoaste o atat de mare varietate si bogatie de manifestari folclorice ca in Moldova.
Transmise pe cale orala din generatie in generatie, intr-o permanenta schimbare si innoire, atat ca functie cat si ca mod de realizare artistica, obiceiurile traditionale moldovenesti legate de Anul Nou au ajuns pana in zilele noastre ca niste spectacole grandioase care concentreaza, ca si in trecut, atentia intregii colectivitati.
La cumpana dintre ani, in Moldova, te intampina o atmosfera unica, de intensa traire emotionala care, de cele mai multe ori, reflecta o realitate cotidiana, legand punti nevazute intre om si cosmos, intre om si mediul inconjurator, intre om si semenii sai.
In acest mirific colt de tara, Dorohoi, Anul Nou este sarbatorit pe mai multe planuri, datinile si obiceiurile specifice momentului derulandu-se atat in intimitatea casei cat si in spatii deschise.
Dar ceea ce aduce o nota distinctiva Dorohoiului, fata de alte tinuturi romanesti, la pragul de trecere dintre ani, sunt uraturile, jocurile cu masti, ursii, caiutii, concentrate in obiceiuri care si-au pastrat farmecul si prospetimea de-a lungul anilor.
In acest an, in piata din fata Primariei s-au adunat in jur de 1500 de persoane pentru a admira diversitatea si frumusetea formatiilor de datini si obiceiuri. (DorohoiNews.ro)







Mai multe videoclipuri puteti vedea pe site-ul DorohoiNews
Vezi galeria foto completă a fotografului DorohoiNews.ro, Marius Petrescu, dând clic aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu