vineri, 5 aprilie 2013

„Primăvară duhovnicească”

          Devenite deja o tradiţie a municipiului Dorohoi în preajma marilor sărbători creştine ortodoxe şi nu numai, conferinţele duhovniceşti s-au născut din nevoia de mai multă cunoaştere şi a sporirii comuniunii. Promotorii acestor întâlniri de suflet au fost şi sunt filiala ATOR (Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români) Dorohoi, Protopopiatul Dorohoi, Casa Municipală de Cultură (CMC) şi Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi. 
      În data de 3.04.2013 începând cu orele 17,30, în Sala Teatrului din Dorohoi a avut loc debutul ciclului de conferinţe duhovniceşti pascale sub egida „Primăvară duhovnicească”.
      Invitatul serii a fost pr. Dumitru Păduraru- redactor la Radio Trinitas şi realizator de emisiuni tv ca rezultat al colaborării între Doxologia Media şi TVR Iaşi. Titlul prelegerii sale a fost „Primăvară în gând, primăvară în suflet”. Părintele Dumitru Păduraru a început prin a prezenta o istorie a postului, rolul şi folosul postului, moduri de a posti cu folos, postul şi efectele sale în marile confesiuni creştine, starea sufletească a creştinului în preajma Sărbătorii Învierii Domnului. 
     A urmat o prezentare pe larg a Bisericii Învierii Domnului de la Ierusalim, ajutat de un PP realizat de elevul Silviu Ciur- anul I Pastorală Seminarul Dorohoi. Citatele din marii duhovnici, din marile opere literare ca şi aspectele din viaţa cotidiană- au captivat publicul prezent în sală, oferind o imagine de ansamblu asupra problemelor cu care se confruntă creştinul zilelor noastre, precum şi o serie de antidoturi pentru rezolvarea acestora.
   După o scurtă pauză în care părintele a prezentat câteva cărţi ale unor duhovnici români şi scriitori consacraţi în domeniu- recomandate spre citire celor prezenţi în sală, au urmat răspunsurile la întrebările adresate din public, cu momente de aleasă trăire şi ferventă apologie pentru o viaţă curată, o credinţă, un post ales, o credinţă vie şi lucrătoare, o viaţă dusă în pacea cu Dumnezeu şi cu aproapele. (Pr. Constantin Muha)

Parte I

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu