vineri, 4 decembrie 2009

Seria Conferințe în Postul Crăciunului
(2009, a 2-a conferință)

Partea I: Ce daruri aducem noi pruncului Iisus
Pr. Chirvasa Ioan
Dorohoi, 3 decembrie 2009



In prima parte a conferintei cu tema Ce daruri aducem noi pruncului Iisus Pr.Ioan a aratat ca si noi putem pregati daruri asemenea magilor pe care putem sa ii le aducem lui Hristos. Pentru aceasta trebuie sa intelegem mai intai Taina Crestinatatii a lui Dumnezeu intrupat care s-a facut om ca sa-l indumnezeiasca pe om.

In al doilea rand trebuie sa intelegem Taina Milostivirii a iubirii lui Dumnezeu fata de oameni. Magii pe care ii descriu evanghelistii stiu ca au de a face cu un nou imparat care nu scoate ochii supusilor, ci reda vederea orbilor care nu schilodeste pe cei ce gresesc, ci vindeca ologi. Asadar, avem de a face cu un imparat al faptelor, nu numai al vorbelor. Acest imparat (Hristos) nu mai asteapta de la noi aur, smirna si tamaie ci fapte.

Noi astazi avem posibilitatea de a merge la ieslea lui Iisus care este in fiecare biserica pentru ca Proscomidiarul inchipuie pestera Mantuitorului (discul este ieslea, steluta reprezinta steaua care i-a calauzit pe magi). Iar la altar pentru a aduce darul nostru trebuie sa fim mai iantai impacati cu cei din jur. Nasterea e sarbatoarea impacarii lui Dumnezeu cu omul ("Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace intre oameni buna voire" - dar si a impacarii intre oameni).

Darul pe care il cere Iisus nu mai este unul material, ci unul spiritual.
Un alt dar in afara de impacarea este milostenia. A face milostenie nu inseamna a da un ban unui sarac pentru ca asta face oricine ci a lua putin din povara cuiva ( sa platim medicamentele pt. un bolnav, sa cumparam rechizite pt. un copil a carui parinti nu au posibilitati, sa vizitam pe bolnavi etc.).
Un alt dar pe care putem sa il aducem lui Hristos este citirea Sfintei Scripturi.(noi am fost luminati prin botez, insa aceasta lumina trebue intretinuta).
Sa nu uitam, de asemenea, sa ne spovedim, adica sa ne impacam cu Hristos.

Sa aducem daruri smerite lui Dumnezeu pentru a ne bucura de Craciun.
Intr-un cuvant sa nu ne multumim sa asteptam Craciunul doar pentru a ne bucura de beculete colorate si de darurile lui Mos Craciun, ci sa ne concentram asupra aspectului crestinesc al acestei sarbatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu