miercuri, 30 decembrie 2009
marți, 29 decembrie 2009
Cel mai frumos cadou de Crăciun !
Vizita Preasfintiei Sale s-a datorat si faptului ca I.P.S. Teofan a numit un preot nou in acest satuc care de acum inainte va putea participa duminica de duminica la sfintele slujbe si nu doar ocazional.
Noul preot care a fost hirotonit chiar la aceasta Sf.Liturghie se numeste Pantiru Daniel.
La sfarsitul slujbei Pr. Protopop Stelian Ciurciun a spus cateva cuvinte despre viata Sf. Mc. Stefan, apoi am luat cuvantul si eu in calitate de preot care a suplinit aceasta parohie timp de 4 ani si am adus multumiri membrilor consililui parohial si comitetului pentru frumoasa colaborare din tot acest timp. Le-am multumit pentru ca m-au inteles ca nu am putut participa la toate slujbele intrucat aveam si Parohia Satu Nou si am promis ca ori de cate ori va fi nevoie voi fi alaturi de noul preot ales pentru a-l sprijini in activitatea sa preoteasca.
In incheiere a luat cuvantul si noul preot Daniel care a vorbit despre noua sa misiune in parohia care i-a fost incredintata spre pastorire.
Cred ca Liturghia arhieresca deosebita, hirotonia unui nou preot si numirea lui in cea de-a treia zi de Craciun au fost cel mai frumos cadou pentru acesti enoriasi din Loturi Enescu pe care i-am pastorit cu drag 4 ani de zile si care isi doreau din tot sufletul un preot doar al lor care sa savarsesca sfintele slujbe duminica de duminica si in orice sarbatoare cu cruce rosie.
Puteti vedea aici cateva fotografii din timpul Sf.Liturghii.
In atentia tinerilor
OrthoGraffiti este singura revistă de lifestyle orthodox care se adresează tinerilor liceeni, dar nu numai acestora. Are o apariţie lunară (pe timpul anului şcolar deocamdată), 24 pagini, format A4, full color, glossy, un conţinut atractiv, cu materiale diverse, de interes pentru tineri.
OrthoGraffiti îmbină teme duhovniceşti cu subiecte de interes general, prezentate însă într-un limbaj accesibil tuturor. Revista OrthoGraffiti a apărut în luna noiembrie 2008, în ziua de prăznuire a Sf. Martin de Tours, despre care şi aveam (întâmplător!?) şi un articol în numărul 1 (pilot).
De-a lungul timpului în revista OrthoGraffiti au scris nume cunoscute din publicistica ortodoxă de azi, precum Ieromonahul Savatie Baştovoi, Ierod. Grigorie Benea, Monahia Siluana Vlad, dl. Ciprian Voicilă, dl. Danion Vasile, dl. Octavian Darmanescu, d-na Elena Dulgheru, dl. Costion Nicolescu, dl. Laurenţiu Dumitru – editor-coordonator al publicaţiei. Însă lista colaboratorilor rămâne deschisă.
Dacă vom primi din partea cititorilor materiale de calitate, adecvate profilului revistei, nu vom ezita, desigur, să le publicăm.
OrthoGraffiti. „Ortho” – înseamnă drept sau corect, iar „Graffiti” (în italiană pluralul cuvântului „graffito”, de la „graffiare” – a zgâria) derivă din grecescul γραφειν (graphein) care înseamnă „a scrie”.
Aşadar OrthoGraffiti înseamnă „scriere dreaptă”, „scriere corectă”. Graffiti-ul, ca metodă de exprimare prin „mâzgălire” pe ziduri, e socotit de unii, în unele situaţii, drept vandalism. Dar nu numai spray-ul cu vopsea şi markerele permanente deranjează lumea, ci şi cuvântul ortodox scris.
Lucrurile nu stau mai bine, deci, nici cu orthograffiti-urile, cu scrierile drepte, corecte, născute din dreaptă înţelegere a vieţii, din Orthodoxie. Ele fac valuri ori nasc polemici nesfârşite, pentru că vestesc cele nelumeşti şi pe Dumnezeu care ne-a spus, prin gura Apostolului Pavel, să nu ne potrivim chipului veacului acestuia, ci să ne schimbăm prin înnoirea minţii!
Tinereţea nu înseamnă neapărat muzică, alcool şi distracţii, iar mentalitatea Bravo, Cool Girl şi Popcorn nu reprezintă aspiraţiile de viaţă ale tuturor tinerilor. OrthoGraffiti s-a născut din credinţa că încă mai avem tineri care, chiar dacă sunt în derivă, tânjesc lăuntric după viaţa adevărată şi din dorinţa de a veni în întâmpinarea lor cu „altceva”, cu altfel de informaţii. Principala dimensiune a proiectului OrthoGraffiti este cea misionară, revista fiind, considerăm noi, un instrument util în procesul educaţional.
Revista OrthoGraffiti are binecuvântare arhierească, însă nu este circumscrisă unei Eparhii anume.
În acest sens, unul dintre proiectele noastre de viitor va include o serie de micro-articole, „Cuvinte adresate tinerilor de către ierarhi”.
REVISTA
vineri, 25 decembrie 2009
Pastorala de Nasterea Domnului a IPS Teofan
duminică, 20 decembrie 2009
Intamplare de Craciun
Muncesc din greu, rapara peretii, tamplaria, refac picturile, curata si... termina totul pe 18 decembrie! Pe 19 insa incepe o vijelie cumplita, care desprinde o bucata din acoperis, iar apa scursa le distruge o portiune mare dintr-un perete lateral... Intristat ca trebuie sa amane slujba de inaugurare, preotul pleaca spre casa, dar pe drum se opreste la o licitatie in scopuri caritabile si acolo ii atrage atentia o fata de masa brodata, de o mare finete, care avea in mijloc o cruce; isi da seama ca are exact dimensiunea portiunii de perete avariat, o cumpara si se intoarce la biserica.
Intre timp incepuse sa ninga, iar in statie zareste o doamna in varsta care tocmai pierduse autobuzul. O invita sa-l astepte pe urmatorul in biserica, iar el incepe sa fixeze fata de masa pe peretele avariat. Doamna asteapta absenta intr-un colt; deodata isi ridica ochii si, socata, il intreaba pe preot de unde are fata de masa cu initialele ei(EBG)... Ii povesteste apoi ca ea o brodase in Austria in urma cu 35 de ani, in timpul razboiului. La venirea nazistilor e nevoita sa plece in graba si-si lasa in urma sotul, care este arestat si trimis in lagar... e ultima data ca-l mai vede... Impresionat, preotul vrea sa-i returneze fata de masa, dar ea ii spune ca e mai bine sa ramana in biserica... Tot ceea ce poate sa faca este sa o conduca pe doamna intristata acasa...
Slujba de inaugurare a bisericii reuseste de minune, iar la sfarsit preotul isi conduce spre iesire noii enoriasi; cand revine observa pe un scaun un domn in varsta cu ochii pironiti pe fata de masa... Barbatul ii povesteste indurererat ca fata de masa fusese brodata de sotia lui, care disparuse pe timpul ocupatiei naziste si pe care o credea moarta... Preotul il roaga sa-l insoteasca intr-o scurta plimbare cu masina si il duce la domiciliul batranei doamne, unde asista la cea mai impresionanta revedere de Craciun... (Intamplare adevarata povestita de un preot pentru a ilustra "misterioasele cai ale Domnului")
Iubirea lui este mereu cu noi; promisiunile Lui se implinesc, iar daca avem incredere sa-i prezentam problemele noastre, El are intotdeauna grija de noi...
Daca se intampla sa ai probleme aparent insolubile, nu uita ca Domnul iti va da solutia..
vineri, 11 decembrie 2009
Despre viata in familie
Seria Conferințe în Postul Crăciunului
(2009, a 3-a conferință)

Ieromonah Hrisostom Rădășanu
Dorohoi, 10 decembrie 2009
Ier. Hrisostom Radasanu 1 - Conferinte Craciun
Asculta mai multe audio Evenimente
Ier. Hrisostom Radasanu 2 - Conferinte Craciun
Asculta mai multe audio Evenimente
Ier. Hrisostom Radasanu 3 - Conferinte Craciun
Asculta mai multe audio Evenimente
Ier. Hrisostom Radasanu 4 - Conferinte Craciun
Asculta mai multe audio Evenimente
Ier. Hrisostom Radasanu 5 - Conferinte Craciun
Asculta mai multe audio Evenimente
joi, 10 decembrie 2009
Cateva cuvinte pentru biblioteca parohială
vineri, 4 decembrie 2009
Seria Conferințe în Postul Crăciunului
(2009, a 2-a conferință)
Pr. Chirvasa Ioan
Dorohoi, 3 decembrie 2009
In prima parte a conferintei cu tema Ce daruri aducem noi pruncului Iisus Pr.Ioan a aratat ca si noi putem pregati daruri asemenea magilor pe care putem sa ii le aducem lui Hristos. Pentru aceasta trebuie sa intelegem mai intai Taina Crestinatatii a lui Dumnezeu intrupat care s-a facut om ca sa-l indumnezeiasca pe om.
In al doilea rand trebuie sa intelegem Taina Milostivirii a iubirii lui Dumnezeu fata de oameni. Magii pe care ii descriu evanghelistii stiu ca au de a face cu un nou imparat care nu scoate ochii supusilor, ci reda vederea orbilor care nu schilodeste pe cei ce gresesc, ci vindeca ologi. Asadar, avem de a face cu un imparat al faptelor, nu numai al vorbelor. Acest imparat (Hristos) nu mai asteapta de la noi aur, smirna si tamaie ci fapte.
Noi astazi avem posibilitatea de a merge la ieslea lui Iisus care este in fiecare biserica pentru ca Proscomidiarul inchipuie pestera Mantuitorului (discul este ieslea, steluta reprezinta steaua care i-a calauzit pe magi). Iar la altar pentru a aduce darul nostru trebuie sa fim mai iantai impacati cu cei din jur. Nasterea e sarbatoarea impacarii lui Dumnezeu cu omul ("Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace intre oameni buna voire" - dar si a impacarii intre oameni).
Darul pe care il cere Iisus nu mai este unul material, ci unul spiritual.
Un alt dar in afara de impacarea este milostenia. A face milostenie nu inseamna a da un ban unui sarac pentru ca asta face oricine ci a lua putin din povara cuiva ( sa platim medicamentele pt. un bolnav, sa cumparam rechizite pt. un copil a carui parinti nu au posibilitati, sa vizitam pe bolnavi etc.).
Un alt dar pe care putem sa il aducem lui Hristos este citirea Sfintei Scripturi.(noi am fost luminati prin botez, insa aceasta lumina trebue intretinuta).
Sa nu uitam, de asemenea, sa ne spovedim, adica sa ne impacam cu Hristos.
Sa aducem daruri smerite lui Dumnezeu pentru a ne bucura de Craciun.
Intr-un cuvant sa nu ne multumim sa asteptam Craciunul doar pentru a ne bucura de beculete colorate si de darurile lui Mos Craciun, ci sa ne concentram asupra aspectului crestinesc al acestei sarbatori.
Seria Conferințe în Postul Crăciunului
(2009, a 2-a conferință)

Dorohoi, 3 decembrie 2009
Seria Conferințe în Postul Crăciunului
(2009, a 2-a conferință)
Pr. Chirvasa Ioan
Dorohoi, 3 decembrie 2009